INFORMACIJE

 

     

HOME

NUŽNI DOKUMENTI

Za prelazak preko graničnog prijelaza nužna je putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument. U Republici Hrvatskoj gosti se smiju zadržati do tri mjeseca. Od prometnih dokumenata nužna je prometna dozvola, međunarodno uvjerenje o osiguranju motornog vozila ("zelena karta"), te važeća vozačka dozvola.


CARINA

Na osobnu imovinu ne plaća se carinska pristojba. Ostali predmeti poput radio-stanica, svih vrsta profesionalne, tehničke i sportske opreme i sl., mogu se slobodno uvesti i izvesti iz zemlje ukoliko su ispravno prijavljeni na granici. Strana valuta se također može slobodno uvesti i izvesti iz zemlje, dok se domaća valuta može izvesti do vrijednosti od 2.000,00 kuna. Životinje (ljubimci) moraju imati odgovarajuća veterinarska uvjerenja.


NOVAC

Službena valuta Republike Hrvatske je kuna (usitnjena u 100 lipa). Strana valuta se može razmijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštama, turističkim agencijama i hotelima. Euro-čekovi se mogu unovčiti samo u bankama. Sva roba i usluge mogu se platiti kreditnim karticama (AmEx, Diners, EC/MC, Visa) kao i gotovinom. Napuštajući Hrvatsku, inozemni gosti mogu razmijeniti neiskorištene kune u inozemnu valutu, ali samo u bankama i uz predočenje računa o razmjeni koja je uslijedila po dolasku gosta ili tijekom boravka. Djelatno radno vrijeme banaka je radnim danom (pon - pet) od 07:00-19:00 sati, subotom do 13:00 sati, a neke su banke u većim gradovima otvorene i nedjeljom.


POVRAT POREZA INOZEMNIM DRŽAVLJANIMA

Moguće je zatražiti povrat poreza za kupnje koje prelaze 500,00 kuna, ali uz ovjereni "Tax Cheque". Povrat će uslijediti unutar perioda od jedne godine.
Informacije: Hrvatska carinska uprava (tel.: ++385(0)1 6102 333)


RENT-A-CAR

Ova usluga Vam je na raspolaganju u svim većim gradovima, turističkim naseljima i zračnim lukama. Taxi usluge pružaju se u svim gradovima i turističkim naseljima.


OGRANIČENJA BRZINA VOŽNJE

Ograničenja su kako slijede: 50 km/h u naseljenim područjima, 80 km/h u nenaseljenim područjima (ukoliko drugačije nije navedeno), 130 km/h na auto-cestama. Maksimalna dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,5 promila.


GORIVO

Gorivo koje možete nabaviti u Hrvatskoj je: Eurosuper 95, Eurosuper 98, Normal bezolovni 91, Super 98, Diesel i Euro diesel.

BENZINSKE POSTAJE (CRPKE)

Djelatno vrijeme benzinskih crpki je svaki dan od 07:00 - 19:00 (20:00) sati, a tijekom ljeta čak i do 22:00 sata. Postoje također i crpke otvorene non-stop, a razmještene su u većim gradovima i duž međunarodnih auto-putova.


NAPON ELEKTRIČNE ENERGIJE

220V, 50 Hz


VODA

U cijeloj Hrvatskoj voda iz slavine je pitka.


KLIMA

Duž Jadranske obale vlada mediteranska klima: vrući sunčani dani, osvježavajuće i ugodne večeri.


PODRUČNI ZDRAVSTVENI CENTRI

Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj turisti imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja, ambulantama i bolnicama. Cijene su nominalne i odgovaraju cijenama za hrvatske državljane. Posjetitelji iz Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Velike Britanije trebaju sa sobom ponijeti samo putovnicu. Gosti iz drugih zemalja trebaju imati uz putovnice i odgovarajuće potvrde. Turisti iz Slovenije mogu koristiti samo svoje zdravstvene iskaznice. Za posebne tretmane u privatnim ordinacijama, posjetitelji plaćaju isti iznos naknade kao i domaće stanovništvo.


ZDRAVSTVENA ZAŠTITA LJUBIMACA

Veterinarska ordinacija u Splitu pruža usluge rendgenskih pregleda i laboratorija za dijagnosticiranje.


RADIO PROGRAM NA STRANIM JEZICIMA

Prvi program Hrvatskog radija na 92.1 MHz emitira vijesti na engleskom jeziku svaki dan u terminima: 08:30, 10:30, 14:30, 20:30 i 24:10. Nedjeljom prve vijesti počinju u 09:30. Drugi program Hrvatskog radija na 98.5 MHz, u periodu od 01.07. - 15.09., slijedeći novosti na hrvatskom jeziku, emitira izvještaj Hrvatskog auto kluba (HAK) o stanju na hrvatskim cestama i to na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.


TELEKOMUNIKACIJE

Pošte imaju djelatno vrijeme od 07:00 - 19:00 sati, a nedjeljom do 13:00 sati. Pošte u većim gradovima su ljeti otvorene do 22:00 sata. Poštanske marke se prodaju u poštanskim uredima i na kioscima s dnevnim tiskom. Javne telefonske govornice funkcioniraju uz pomoć telefonskih kartica koje se mogu kupiti u poštanskim uredima, na kioscima, te u hotelima.

U Hrvatskoj postoje dvije GSM mreže - T-mobile i VIPNet (Vodafone). Oba pružatelja GSM usluga imaju roaming ugovore s mnogim GSM pružateljima usluga širom svijeta. Dodatne informacije možete saznati na ove telefone:

T-mobile +385 (0)98 1550
VIPNet +385 (0)91 7700


DJELATNO VRIJEME

Dućani i robne kuće su otvorene od 08:00 - 20:00 sati, a nedjeljom od 08:00 - 14:00 (15:00) sati. Manji broj dućana ima dvokratno radno vrijeme i zatvoreni su od 12:00 - 16:00 sati. Tijekom ljeta mnogi dućani su otvoreni nedjeljom, dok ih nekolicina u većim gradovima radi non-stop 24 sata svaki dan. Tvrtke uglavnom rade od 08:00 - 16:00 sati, od ponedjeljka do petka.


VREMENSKA ZONA

Srednjoeuropsko vrijeme + 1 sat (ljeti + 2 sata).